Toukokuussa Kissanpäivillä oli taas vilinää. Kuvia-välilehdellä voit käydä kurkistamassa, mitä täällä on taas touhuttu.

Kevään aikana Helsingissä on havaittu kaneille erittäin vaarallista RHD2 -virusta. Ensimmäisen kerran RHD -epidemia riehui pääkaupunkiseudulla vuonna 2016. Koska virus leviää kaniinista toiseen suorassa kosketuksessa eritteissä ja myös epäsuorasti esimerkiksi pesäkoloissa, ruuan ja veden välityksellä tai hyönteisten mukana, suosittelemme kanien omistajia noudattamaan Eviran ohjeistusta eli välttämään lemmikkikanien ulkoiluttamista pihalla sekä tuoreiden ruokien keräämistä riskialueilta. On myös suositeltavaa ottaa pikkuisille ystävillemme taudin ehkäisyyn tarkoitettu rokote.

Asiaan voi tutustua tarkemmin Ruokaviraston sivuilla, joilta tässä pari otetta.

Rabbit hemorrhagic disease RHD

RHD on kalikiviruksen aiheuttama herkästi leviävä kaniinien (Oryctolagus cuniculus) verenvuotokuumetauti. RHD on nopeasti etenevä tauti, joka aiheuttaa erityisesti maksan, mutta myös muiden sisäelinten vaurioitumisen. RHD aiheuttaa korkeaa sairastuvuutta ja korkeaa kuolleisuutta kaniineissa. Virus ei tartu ihmiseen, koiriin tai kissoihin. Viruksesta tunnetaan kaksi tyyppiä, klassinen RHD-virus ja uudempi RHD2-virus.

Oireet

RHDV aiheuttaa oireita erityisesti aikuisissa kaniineissa, kun taas poikaset noin 4–6 viikon ikään asti eivät sairastu. Uusi virustyyppi RHDV2 voi aiheuttaa oireita myös vasta 15–20 päivää vanhoissa poikasissa. Oireina ovat hermostolliset oireet, hengitystieoireet, apaattisuus ja huonontunut ruokahalu. Maksavauriosta voi olla seurauksena verenvuotoja ja keltaisuutta. 

 

Mainittakoon, että kuvassa pötköttelevä Dumbo on terve ja voi erinomaisesti.

 

Kissanpäivillä on alkamassa vuoden kiireisin aika kesäkuussa ihmisten kesälomien myötä. Juhannuksena Kattilassa on jo aivan täyttä mutta ennen ja jälkeen on vielä muutamia huoneita vapaana. Mikäli haluat varata vielä kesä-elokuulle hoitopaikkaa, kannattaa olla pian yhteydessä.

Uusimme toukokuun alussa turvajärjestelmämme Verisuren uusimpaan tekniikkaan, joten nyt kelpaa karvanassujen nukkua yönsä Kissanpäivillä entistäkin turvallisemmissa oloissa. Päiväunet ja yleinen löllöttely on toki edelleen hyvin suosittua asukkaidemme parissa, kuten kuvasta näkyy.

"Tulin vaan varoittamaan, että Kissamummo vaihtaa tänään operaattoria... ja kun tiedetään miten tekninen ihminen on kyseessä, varautukaa siihen, että jossain aikavälillä tänään Kissanpäivien puhelin on hetken poissa pelistä", neuvoo Siiri 😍😍